Ivica Dačić- 140 godina saradnje Srbije i SAD

0
100

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije je na obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, rekao da dve države nastavljaju saradnju “kao partneri” i dodao da je mnogo oblasti u kojima mogu da sarađuju.

Danas je obeležena 140. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je tom prilikom naglasio da  nijedan državni cilj Srbija ne može da ostvari bez saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao što ni SAD ne mogu da ostvare nijedan interes u regionu bez Srbije. Dačić je ocenio da je 14. oktobar 1881. godine, kada su tadašnja Kneževina Srbija i SAD uspostavile diplomatske odnose, “važan datum” u srpskoj nacionalnoj i diplomatskoj istoriji.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da su Srbija i Sjedinjene Američke Države postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima, a da je među zajedničkim ciljevima dve zemlje najvažniji put Srbije do članstva u Evropskoj uniji.

Šef Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije Dragan Šormaz je istakao da je u toj poslaničkoj grupi 121 član Skupštine Srbije, od ukupno 250 poslanika i pohvalio dobru saradnju sa američkim ambasadorom u Srbiji. Šormaz je istakao da kosovsko pitanje neće moći da bude rešeno bez SAD i dodao da, za razliku od mnogih, on “nema straha” po pitanju američkog angažmana u tom procesu i rekao da nedavna kriza na severu Kosova, započeta slanjem specijalnih jedinica kosovske policije radi sprovođenja odluke o zameni registarskih tablica, nije rešena dok izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije došao u Brisel, na pregovore Beograda i Prištine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here