Novi talas poskupljenja – Povećane cene hrane i režija

0
107

Potrošačke cene u septembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Republički zavod za statistiku, objavio je podatake da su  cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru 2021. godine, povećane u proseku za 0,8% u odnosu na avgust 2021. godine. Potrošačke cene u septembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,7%, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane za 5,4%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u septembru 2021. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića (2,3%), Restorani i hoteli (0,8%) i Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5%).

Rast cena je zabeležen i u grupama Odeća i obuća, Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i Zdravstvo (za po 0,4%), Alkoholna pića i duvan (0,2%), kao i u grupama Transport, Komunikacije i Obrazovanje (za po 0,1%).

Pad cena je zabeležen u grupi Rekreacija i kultura (-2,4%), a cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here