Teša Tešanović – Pad društvenih mreža

0
113

Slučaj nedavnog “pada” društvenih mreža pokazao je potrebu da države Briksa izgrade alternativu u ovoj oblasti kako bi tržište bilo konkurentno, što bi prema rečima Teše Tešanovića, sprečilo monopol velikih američkih tehnoloških kompanija.

Najpopularnije društvene mreže na svetu Fejsbuk, Instagram i WhatsApp “srušile” su se u jednom danu. Uprkos izjavama nadležnih da su učinili sve da u što kraćem roku rehabilituju sistem, nije još uvek saopšteno kako je došlo do kvara i šta je uzrok. Pitali smo novinara Tešu Tešanovića šta bi mogao biti razlog kolapsa ovih enormno velikih sistema.

Sajt Downdetector.com, koji prati rad društvenih mreža, primio je početkom oktobra više od 10,5 miliona pritužbi na nepristupačnost društvenih mreža, a sedmočasovni zastoj u radu je nazvao najvećim u istoriji Fejsbuka. Korisnici su masovno prijavljivali da ne mogu da otvore ni Fejsbuk ni Instagram, a sličan problem prijavilo je i više od 20.000 korisnika aplikacije WhatsApp. Fejsbuk je saopštio da je “neispravna promena konfiguracije” razlog sedmočasovne blokade koja je sprečila 3,5 milijarde njihovih korisnika da pristupe društvenim mrežama i uslugama razmene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Mesindžer. Novinar Teša Tešanović je rekao da se iz ovog incidenta vidi da su velike tehnološke kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država koje imaju monopol u  ovoj oblasti, “džinovi na staklenim nogama” i kao rešenje predložio da države Briksa naprave alternativu američkoj dominaciji na internetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here