Danas je praznik Pokrov Presvete Bogorodice

0
87

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrov Presvete Bogorodice kao pomen na događaj iz desetog veka kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila vernicima okupljenim na molitvi.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Događaj koji crkva praznuje dogodio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa) kada se tokom bogosluženja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu koja je bila puna naroda, pojavila Presveta Bogorodica i rasprostrtla pokrov da zaštiti hrišćane. Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se ženskim praznikom. Posebno je posvećen porodiljama i majkama, koje danas ne bi trebalo  da rade nikakve teške fizičke poslove. U Srbiji je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka devojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sreći.

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Udate žene na ovaj dan kupuju hrizanteme, stavljaju ih pred vrata kako bi privukle sreću, ljubav i porodično blagostanje.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči: “Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim”. Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here