Vučić – Osnažiti saradnju u procesuiranju ratnih zločina

0
26

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova, državnim sekretarom Ministarstva pravde, Republičkim javnim tužiocem i Tužiocem za ratne zločine, sa kojima je razgovarao o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, Republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i Tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama naših zemalja, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Saveta Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

U skladu sa navedenim, Republički javni tužilac i tužilac za ratne zločine su obavestili učesnike sastanka da je Tužilaštvo za ratne zločine 13. oktobra ove godine podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret iz oblasti dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, te da je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ista unapredi, tužilaštvo za ratne zločine podnelo predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju. U tom smislu će se u petak 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak između Republičkog javnog tužioca i Tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here