Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas, nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, da se od subote, 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da se zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Srbiji uvedu kovid propusnice. Premijerka Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba, da se od subote, 23. oktobra, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Brnabić je objasnila da se to odnosi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte nakon 22 časa, tako da neće moći da se boravi u zatvorenom bez važeće kovid propusnice.

Predsednica Vlade je precizirala da propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test, ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci. Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Brnabić je najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici i potvrdila da u medicinskom delu Kriznog štaba ne postoji konsenzus u vezi sa donošenjem novih mera.  Primenu mera kontrolisaće komunalna inspekcija, ali i sve druge nadležne inspekcije koje kontrolišu nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Sitaucija je, kako je upozorila, i dalje veoma loša po pitanju vakcinacije te je izrazila nadu da će ovo pospešiti vakcinaciju, jer je ona jedini način da se pobedi koronavirus. Brnabić je navela da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenata, a treću dozu približno 15 odsto i  najavila da će uskoro biti doneta odluka o smanjenju vremena nakon primljene treće doze sa šest na pet meseci.

Predsednica Vlade je saopštila da je zamolila Institut za javno zdravlje „Batut“ da pogleda situaciju u školama i pripremi preporuku, navodeći da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imalo različite informacije o situaciji u školama od jednog dela Kriznog štaba, zbog čega će morati da se usaglase.