Ivan Pajović – Fabrika guma na plodnim oranicama je mač sa dve oštrice

0
87

Iako je Zrenjaninu potreban privredni subjekt koji će zaposliti veliki broj ljudi, prljava tehnologija fabrike Linglong za proizvodnju guma na “zlata vrednoj” plodnoj zemlji je loše rešenje, izjavio je ekonomista Ivan Pajović.

Zrenjaninska komisija za građevinsko zemljište raspisala je javni oglas o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini grada, objavila je Gradska uprava. Ponuđeno je nekoliko lokacija među kojima je i parcela od blizu 30.000 kvadratnih metara u blizini budućeg auto-puta Beograd – Zrenjanin i gradilišta kineske kompanije „Linglong“ koja je i zainteresovana za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na toj lokaciji u Ečki. Pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića za mišljenje kako bi rad fabrike „Linglong“ i izgradnja ovakvog kompleksa mogli uticati na Zrenjanin, ali i širu okolinu.

Članovi pojedinih nevladinih organzacija pozvali su nadležne u  Skupštini grada Zrenjanina da ne usvoje Odluku o planu generalne regulacije naseljenog mesta Ečka, za koju tvrde da bi prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko, omogućila izgradnju petospratnica za 3.000 radnika kineske fabrike guma Linglong na 30.000 kvadratnih metara. Doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3.500 stanovnika, bilo bi potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu.

Odlukom Gradskog veća u Zrenjaninu, gradskoj skupštini je predloženo da po hitnom postupku usvoji takvu odluku, uprkos protivljenju stručnjaka da bi se povećanjem spratnosti u ravničarskom selu onemogućilo očuvanje slike predela i narušila zaštita od stvaranja pojačanih uticaja vetra, zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja.

Bez obzira na prednosti koje donosi zapošljavanje većeg broja radnika u velikim industrijskim objektima kakav gradi Linglong u Zrenjaninu, ekonomista Ivan Pajović je ocenio da je plodna zemlja “zlata vredna” i da je katastrofalna odluka gradskih vlasti da fabrici koja se bavi proizvodnjom automobilskih guma daju dozvolu da gradi svoja postrojenja na banatskim oranicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here