Vučić – Sastanak sa delegacijom MMF

0
33

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda, predsednik Vučić je naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana.

Sagovornici su konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6%, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru. Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2% uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se odrazilo na privredni rast u ovom periodu. Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa 6,0% na 7,0% zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima. Ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

Predsednik Vučić je zaključio da su povoljni ekonomski trendovi tokom jula i avgusta ukazali da će tokom trećeg kvartala biti ostvaren rast BDP od oko 7%, i istakao da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope. Oni su, istovremeno, izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom.

Na sastanku je bilo reči i o osnovnim postavkama budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje. Jedna od tema susreta bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Cilj Strategije je da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here