Kovid propusnice – Od 22h novčane kazne za nepoštovanje mera

0
35

U Srbiji od 22h večeras počinju da se izriču kazne onima koji se nalaze u ugostiteljskim objektima, a nemaju kovid propusnice. Pošto važe samo od 22h, a ne ceo dan, lekari dovode u pitanje efikasnost kovid propusnica.

U Srbiji od 22h večeras počinju da se izriču kazne onima koji se nalaze u ugostiteljskim objektima, a nemaju kovid propusnice – potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu PCR ili antigenskog testa, potvrde o preležanoj bolesti ili prisustvu antitela na koronavirus. Kazne za nepoštovanje mere su 300.000 dinara za pravno lice, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 dinara za kovid redara i 5.000 dinara za građane.

Pošto važe samo od 22h, a ne ceo dan, lekari dovode u pitanje efikasnost kovid propusnica. Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da uvođenje kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i naglasio da se zalaže za oštrije mere. On je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da sve stane od 17 časova, a da funkcionišu samo pumpe, apoteke, snabdevanje hranom to jest samo ono što narodu mora da se obezbedi, i tako makar 10 dana. Kazao je i da je medicinski deo štaba podržao i predlog pedijatara da osnovne i srednje škole pređu na onlajn nastavu, takođe u trajanju od 10 dana.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da će Ministarstvo tražiti da Krizni štab donese oštrije mere ako kovid propusnice za sedam do deset dana ne daju nikakav efekat. Komentarišući veliki broj preminulih od kovida na dnevnom nivou, državni sekretar je rekao da je to “zabrinjavajući broj ljudi” i da 61 preminula osoba, koliko je zvanično registrovano u nedelju, “neće biti najveći broj koji ćemo doživeti u četvrtom talasu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here