Stefanović – Zvanična poseta Turskoj

0
68

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Nebojša Stefanović, boravi u zvaničnoj poseti Turskoj. Na početku svoje posete toj zemlji Stefanović je posetio mauzolej osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari gde je položio vence i odao počast.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, posetio je danas mauzolej osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari gde je položio vence i odao počast. U knjizi utisaka u mauzoleju ministar Stefanović je naveo: „Ljudska veličina ogleda se u čovekovom zalaganju za dobrobit ljudi oko njega. Duh oca Republike Turske Mustafe Kemal Ataturka, koji je i danas sveprisutan u svakom kutku ove zemlje, potvrđuje njegovu veličinu i vanvremenske visine koje je dosegao. Uz izraze dubokog poštovanja i divljenja za ovog velikog vojnika svog naroda, koji je ostao nepokolebljiv na svom putu reformi zarad stvaranja moderne i progresivne države, uveren sam da će Turska uvek slediti njegova načela razumevanja, trajnog mira i saradnje sa Republikom Srbijom i sa svim drugim državama širom sveta. Neka mu je večna slava.

Posmrtni ostaci osnivača moderne turske države Kemala Ataturka preneti su 15 godina nakon njegove smrti u mauzolej Anitkabir, čija je izgradnja na brdu iznad Ankare završena 1953. godine. Mauzolej okružuje Park mira u čast Ataturkove poznate izreke kojom se vodio u međunarodnim odnosima  „mir u kući, mir u svetu“.

Ministar Stefanović se u Ankari sastao sa ministrom nacionalne odbrane Hulusi Akarom, a dvojica ministara prisustvovala su i vežbi Turskih oružanih snaga na poligonu “General Nahit Šenolu” u Polatliju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here