Počela isplata jednokratne pomoći od 30 evra

0
140

Građanima Srbije, koji su se prijavili za novčanu pomoć, danas je počela isplata 30 evra od države, a u decembru, na račune građana će biti uplaćeno još 20 evra. Prvi na spisku za isplatu su penzioneri koji su novac dobili danas, dok će ostalim građanima pomoć biti isplaćena sutra i prekosutra, tj. 2. i 3. novembra.

Isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra počela je danas uplatom na račune penzionera, a u utorak i sredu pomoć će biti uplaćena ostalim građanima. Od 15. novembra će početi prijava za 20 evra u decembru, za sve građane koji se nisu prijavili ili su u međuvremenu postali punoletni.

Novac će biti uplaćen na račune u banci koju su građani naveli u prijavi, a onima koji su u međuvremenu promenili banku novac će automatski biti uplaćen na novi račun.

Prema poslednjim podacima koje je izneo ministar finansija Siniša Mali, do sada se za pomoć države prijavilo 5,767 miliona građana.

Kako je ranije najavljivano, za ovaj novac nisu morali da se prijavljuju građani koji su se u aprilu prijavili za državnu pomoć. Oni koji se nisu prijavili ovaj novac neće dobiti, ali šansu za 20 evra u decembru nisu izgubili. Postoji mogućnost da se građani prijave za tu rundu pomoći od 15. do 30. novembra, a sami detalji prijave će biti naknadno objavljeni.

Pored ove pomoći, penzionere početkom naredne godine čeka i isplata 20.000 pomoći od države. Istovremeno njih sleduje i godišnje povećanje primanja koje iznosi 6 odsto na svaku penziju, što znači da će primanja svih penzionera od januara 2022. godine biti uvećana.

Na primer na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara, povećanje iznosi 1.700 dinara.

Ministar finansija, Siniša Mali je nedavno naveo da je država za sva tri paketa pomoći do sada odvojila oko 8 milijardi evra.

On je podsetio da je samo ove godine država isplatila tri puta po 50 odsto minimalne zarade preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, dva dodatna minimalca umetnicima, ugostiteljima, zaposlenima u turizmu, rentakar agencijama. Zatim 60 evra svim nezaposlenima, dodatnih 50 evra penzionerima, 3.000 svim vakcinisanima, građanima Kosova i Metohije po 100 evra, i još 100 evra za nezaposlene u toj pokrajini, a sve u sklopu smanjivanja negativnih posledica epidemije kovid 19.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here