Dejan Žujović – Eksperimentalni lekovi se neće primenjivati u Srbiji

0
433

Komentarišući izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara o nabavci eksperimentalnog leka kompanije Fajzer za lečenje covid-19, dr Dejan Žujović je rekao da je primena ovog leka u Srbiji moguća tek kada prođe sva klinička ispitivanja i više ne bude eksperimentalan.

Eksperimentalni lek za lečenje korona virusa, pakslovid, koji je razvila američka kompanija Fajzer, prema navodima iz kompanije, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja. Ministar Zlatibor Lončar je izjavio da će Srbija biti prva država koja će dobiti ovaj eksperimentalni lek. Zamolili smo doktora Dejana Žujovića da prokomentariše ovu izjavu.

Lek pakslovid (Paxlovid), blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga, smanjuju se smrtnost i hospitalizacija. Iz Fajzera ističu da su klinička ispitivanja prekinuta, pošto su prvi rezultati bili jako pozitivni, i da je njihova antikovid pilula efikasna 89 odsto.  Nadležni u Velikoj Britaniji su već naručili 250.000 doza novog Fajzerovog leka, tako da je ova država prva odobrila tabletu za lečenje korona virusa. Plan je da ga dobiju i vakcinisani i nevakcinisani pacijenti u okviru nacionalne studije za dobijanje više podataka o delotvornosti, a pre odluke o naručivanju novih kontingenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da je Srbija  treća zemlja u svetu koja je sa Fajzerom  potpisala ugovor o nabavci ovog leka koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija. Komentarišući izjavu ministra Lončara, doktor Dejan Žujović je istakao da se eksperimentalni lekovi ,,nigde ne primenjuju u širokoj populaciji, pa neće ni kod nas”, i da izjave poput ministrove samo stvaraju odbojnost prema takvim stvarima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here