Belo Blato – Ekološki izazov “Izazivam te – uradi i ti”

0
111

Učenici viših razreda Osnovne škole “Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata i njihovi mentori pokrenuli su ekološki izazov “Izazivam te – uradi i ti” i zasadili nove sadnice u školskom prostoru. Tokom leta svaki razred će imati jednu nedelju obaveza u smislu zalivanja biljaka i kontrole njihovog fizičkog stanja dok će se niži razredi baviti pripremom leja za budući sadni materijal.

Svi znamo koliko je naša planeta ugrožena usled dramatičnog gubitka šuma. Upravo ta činjenica nikog ne može ostaviti ravnodušnim, posebno ne mlade, koji u budućnosti mogu osetiti posledice te šumske devastacije. Imajući u vidu tu nadolazeću opasnost, đaci viših razreda beloblatske škole i njihovi mentori osmislili su jedan koristan projekat. Naime, svaki razred će po principu „Izazivam te-uradi i ti“, zasaditi  sadnim materijalom školski prostor u kom već  ima dosta drveća ali „nova pluća“ svakako neće biti u višku. Naprotiv. I to je zasigurno poenta ove korisne aktivnosti – podstaći svoje drugare da se takmiče u tom zelenom izazovu čije će efektive svi osetiti u vremenu dolazećem.

Sa izazovom su krenuli osmaci, kao najstariji i ta prva aktivnost je započeta u petak, za vreme malog raspusta. Možda nije na odmet istaći da je prva tura sadnica dobijena jednom ranijom projektnom aktivnošću učenika VII razreda, a preostali sadni materijal biće doniran od strane prijatelja i saradnika škole. Svaki razred dobija sadnice različite starosti, prilagođene njihovom uzrastu, kako bi pratili   prirodni ciklus zasađenog drveća do kraja svog školovanja u beloblatskoj školi. Naravno i kasniji monitoring je moguć i on bi bio jedan lep podsetnik na odrastanje i ekološku aktivnost. Izazov će ići do nivoa prvih razreda, čak i do zabavištanaca. Takođe je važno istaći da će svaka uzrasna grupa imati, pored sadnje, i neke druge aktivnosti, prilagođene njihovom uzrastu. Svako drvo će pripadati jednom detetu i njegovom mentoru, razrednom starešini ili učitelju. Ideja je da tokom leta svaki razred ima jednu nedelju obaveze u smislu zalivanja biljaka i kontrole njihovog  fizičkog stanja. Niži razredi će imati jedan takođe važan zadatak, a to je  priprema leja za budući sadni materijal, što je itekao bitna faza  u ovoj ekološkoj aktivnosti. U daljem procesu ovog ekološkog izazova biće i kreativnih radnji poput obeležavanja i ukrašavanja samog prostora oko biljke oslikanim rečnim kamenim oblucima sa imenima „vlasnika drveta“, ličnog prijatelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here