U Zrenjaninu obeležen Dan grada

0
51

U Zrenjaninu je danas obeležen Dan grada, u spomen na oslobođenje grada 1918. godine i dan kada je vlast predata Srpskom narodnom veću.

17. novembar obeležava se kao godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, dana kada su 1918. godine u Veliki Bečkerek trijumfalno ušli slavni pripadnici srpske Prve armije vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo” i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – “Brigadira”. Velike istorijske promene dovele su tada do smene vlasti i smene država na ovim prostorima, a srpski narod dočekao je gotovo tri veka željenu slobodu. U samom gradu vlast je predata bez borbe Srpskom narodnom veću, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvom takvom telu u Vojvodini.

Obraćajući se 17. novembra 1918. godine sa balkona Županijske zgrade, pukovnik Dragutin Ristić je, u ime srpske vojske, objavio oslobođenje Velikog Bečkereka i poručio celokupnom stanovništvu, bez razlike u narodnosti i veri, da će imati zaštitu njegovu i herojske srpske vojske. Posebnim se rečima obratio svojim sunarodnicima, koji su oslobodioce dočekali s do tada neviđenim oduševljenjem. S balkona se obratio i dr Slavko Županski, istaknuti narodni vođa, nadahnuto govoreći o srpskoj vojsci, “dičnim sokolovima, koji su se probili kroz kišu kuršuma; od Soluna do Velikog Bečkereka, svaki pedalj zemlje natopili krvlju i slavom, i svojoj braći doneli davno žuđenu slobodu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here