Zorana Mihajlović – Energetska bezbednost preduslov za razvoj privrede

0
112

Potpredsednica Vlade  Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključno za razvoj privrede.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će Srbija imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da cene energije i energenata za domaćinstva ostaju nepromenjene. Potpredsednica Vlade je ocenila da je energetska bezbednost preduslov za razvoj privrede, ali da je to istovremeno i pitanje nacionalne bezbednosti. Prema njenim rečima, imaćemo dovoljno električne energije i gasa, ali je pitanje cene neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama. Ona je rekla da se očekuje dugoročni ugovor o nabavci gasa, najverovatnije desetogodišnji, o čemu će razgovarati predsednici Srbije i Rusije. Imajući u vidu kako se kreću cene gasa, prema njenim rečima, razgovori neće biti jednostavni, ali možemo da očekujemo povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje.

Mihajlović je objasnila da je važno i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih deset godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz termoelektrana i moramo da budemo veoma precizni u tome koliko nam je gasa potrebno. Ona je rekla da javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom energije i energenata moraju da budu efikasnija i da bolje planiraju, uz napomenu da je EPS krenuo u remont najvećeg Bloka B1 od 650 megavata u maju, a trebalo je ranije da to učini. Prema njenim rečima, cene na tržištu su krenule da rastu već u martu, pa je trebalo bolje planirati remont i razmišljati o godišnjem ugovoru i eventualnoj nabavci struje po povoljnijim cenama. To je pitanje planiranja i uopšte funkcionisanja javnih preduzeća u čemu nikada nismo bili sjajni, ali danas moramo da mislimo o tome, istakla je potpredsednica Vlade, dodajući da je energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena pitanje razvoja i u ovom trenutku niko ne sme da pravi greške.

Mihajlović je rekla da je bitno da imamo i da ćemo imati dovoljno energije, ali da moramo da planiramo i kako ćemo izlaziti iz uglja, u kojoj ćemo meri koristiti obnovljive izvore energije i kako da budemo u zelenoj agendi. Kada govorimo o gasu, i Srbijagas je trebalo bolje da planira i da već u junu razmišlja o nabavci dodatnih količina, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da je Srbiji potrebno još jedno podzemno skladište gasa i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, dodajući da smo, pored skladišta u Banatskom Dvoru, zainteresovani za izgradnju još jednog podzemnog skladišta gasa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here