Brnabić – Sastanak sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom

0
68

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom da je saradnja i partnerstvo sa Francuskom na veoma visokom nivou, pre svega zahvaljujući otvorenom političkom dijalogu zvaničnika dveju zemalja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom i ukazala na značaj otvaranja kancelarije Francuske agencije za razvoj u Srbiji, što je jasan pokazatelj zainteresovanosti te zemlje za dugoročnije i temeljnije prisustvo u našoj zemlji. To je ujedno, kako je objasnila i značajan podstrek nastavku saradnje na projektima koji se tiču ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, kao i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Brnabić je istakla da je, zahvaljujući potpisivanju sporazuma između dve vlade, omogućen početak radova na izgradnji metroa u Beogradu i unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji, što su ključni projekti za našu zemlju i veliki potencijal za unapređenje uzajamnih odnosa. Ona je istakla da Srbija izuzetno ceni podršku Francuske evrointegracijama, kao i regionalnim inicijativama, dodajući da je to važan podsticaj evropskom putu ne samo Srbije, već i regiona u celosti. Premijerka je informisala sagovornika o postignutom u oblasti reformi koje se odnose na vladavinu prava i medijskih sloboda, pri čemu mu je uputila poziv da se priključi Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara. Predsednica Vlade je poželela dobrodošlicu novom ambasadoru i izrazila uverenje da će i u toku njegovog ambasadorskog mandata biti nastavljen uspešan razvoj srpsko-francuske saradnje na osnovama tradicionalnog prijateljstva i dogovorenog strateškog partnerstva.

Košar je, govoreći o razvojnoj saradnji, ocenio da je Srbija prepoznata kao važan strateški partner i izrazio uverenje da će francuske kompanije nastaviti da razvijaju svoj posao u našoj zemlji. On je takođe izneo uverenje da će u budućnosti zajedničkih projekata biti još više i da će se dodatno intenzivirati saradnja i investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i u ekološkim projektima. Ambasador je podsetio na nedavnu veoma uspešnu posetu premijerke Brnabić Francuskoj, ocenivši da dve zemlje neguju otvorene i partnerske odnose. Košar je naglasio da će Francuska nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, pre svega kroz pružanje ekspertske podrške u tom procesu i da je uveren u to da će implementacija reformi dati pozitivne rezultate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here