Baštovanstvo za početnike

0
287

Ako razmišljate da počnete da se bavite hortikulturom treba da znate da se hortikultura  definiše kao umetnost (veština) ili nauka gajenja cveća, ukrasnog drveća i žbunja, voća i povrća, posebno u vrtovima. To je grana poljoprivrede koja se bavi intenzivnim gajenjem biljaka koje ljudi koriste za ishranu, medicinske potrebe, ili zbog njihove estetske vrednosti.

Razlika između hortikulture i poljoprivrede ogleda se u veličini zemljišta na kojem se gaje biljke jer hortikultura zahteva manje površine, a poljoprivreda veće. Druga razlika je u raznovrsnosti primenjenih biljaka pošto hortikultura koristi više različitih grupa biljaka, a poljoprivreda obično jednu.

Polazna tačka za uređenje je planiranje izgleda bašte, koje će vam omogućiti da stvorite vrt koji izgleda odlično tokom cele godine.  Ako volite biljke i uživate da ste okruženi zelenilom a odlučili ste da pokušate da uredite vašu terasu ili  vrt, pre nego što počnete, potrebno je da upoznate svoju baštu, pre svega da li je južno ili severno orijentisana i  koji tip zemljišta imate u njoj. Većini biljaka je potrebno 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno zato izbegavajte mesta sa jakim vetrovima koji bi mogli srušiti mlade biljke ili sprečiti oprašivače da rade svoj posao.

Hranjenje je takođe važno jer biljke treba dohranjivati svake dve nedelje tokom vegetacije. Pravilnim orezivanjem, bićete nagrađeni biljkama koje izgledaju dobro, brzo rastu, bolje cvetaju i plodonosnije su. U zavisnosti od vrste biljaka za koje se odlučite, zavisiće i količina vode koja im je potrebna.Po pravilu, zaliva se  koren biljke, a ne lišće, jer koren upija vodu, a namakanje korena jednom nedeljno bolje je nego zalivanje svaki dan.

Dok se ne uhodate i ne naučite sve što treba da znate, bolje je da vam bašta bude mala, jer ipak je bolje ponositi se malom baštom nego biti frustriran velikom. Izbor biljaka je veliki. Pored klasičnog povrća i voća, tu su i aromatično i začinsko bilje, kao i razne vrste cveća i ukrasnog drveća i žbunja. Različite vrste biljaka nužno ne isključuju jedna drugu, pa se može gajiti nekoliko vrsta povrća zajedno sa začinskim biljem. Na terasi ili u dvorištu možete uzgajati cveće i ukrasno šiblje. Danas postoji i veliki izbor sadnica voća koje iziskuje jako malo prostora, a može donositi sočne plodove u vašem dvorištu.

Ako se odlučite za uzgajanje aromatičnog i lekovitog bilja, npr. lavande, imaćete u svom vrtu ili terasi biljku koja prelepo izgleda, još lepše miriše i nije previše zahtevna. Vrste bilja koje možete lako uzgajati su i bosiljak, vlašac, peršun, nana, mirođija, ruzmarin, žalfija, kantarion.

Ako govorimo o povrću, kao početnik odaberite vrste koje se lako uzgajaju, a koje je jako produktivno, npr. zelenu salatu, boraniju, tikvice, rotkvice, čeri paradajz, blitvu i spanać, šargarepu ili grašak.

Na kraju ne zaboravite da odvojite vreme da sednete i uzivate u plodovima vašeg rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here