Puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji

0
106

U prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija danas je u Državnom data centru u Kragujevcu puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji.

U Državnom data centru u Kragujevcu puštena je u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Republici Srbiji. Ova platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu. Prisutnima je dobrodošlicu poželela “Daca” – Data centar android, njihov virtuelni domaćin, koja je rekla da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika. Ona je dodala da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je zatim sa domaćinima obišao prostoriju u kojoj boravi deo zaposlenih IT stručnjaka, gde mu je direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović pokazao da zaposleni imaju i uslove za odmor u Centru. Predsednik Vučić je prilikom obilaska razgovarao sa zaposlenima i studentima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da mladi, odmah nakon školovanja, mogu naći dobar posao u centrima poput ovog u Kragujevcu.

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama. Zahvaljujući toj platformi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vrednoj 30 miliona evra. Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede. Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here