Stone sorte voća od kojih se pravi rakija

0
148

Na malim poljoprivrednim gazdinstvima voće koje se uzgaja na okućnicama i vikendicima uglavnom završi preradom u rakiju, manji deo za zimnicu, a najmanji deo se potroši u svežem stanju. S tim u vezi proizvođači bi trebalo da više obrate pažnju na sortiment voća koji uzgajaju, i da prednost daju sortama voća koje obezbeđuju kvalitetniju rakiju.

U srednjem Banatu više su zastupljene stone sorte voća, sa krupnijim i atraktivnijim plodovima i većim prinosima, koje su osetljivije na bolesti i daju rakiju uglavnom lošijeg kvaliteta. Svaka voćna vrsta ima svog sortnog predstavnika kao sinonim kvaliteta za preradu u rakiju.

Nekada se stoni i prerađivački kvalitet spajaju kao npr. kod kruške „viljamovka”. Za kajsiju je važna visoka rodnost i otpornost na mraz, pa je stare sorte zamenila uglavnom „novosadska rodna” kod nas, ali ona ni približno nema kvalitet za preradu u rakiju kakav ima „kečkemetska ruža”, koje još uvek ima u regionu oko Subotice.

Dunja ima mali broj sorti, što je doprinelo da se očuva i održi sorta „leskovačka” sa najboljim osobinama za preradu kod nas i u svetu. Nepovoljnost kod nje je što je ugrožava bakteriozna plamenjača, i time zahteva izuzetno visok stepen posvećenosti u gajenju.

Kada je u pitanju šljiva, pre se biraju krupnoplodne stone sorte kao što je „stenli”, „čačanska lepotica” itd, a zanemaruje naš lokalni genotip šljive zvane „itebejska”, čiji su potencijali za preradu u rakiju i džemove neuporedivo veći i bolji u odnosu na standardne stone sorte danas. Kao razlog odbacivanja proizvođači navode sitniji plod, kasnije stupanje na rod, brzopropadljive plodove, tržišnu neatraktivnost sorte itd. Međutim, za vikendaše i manje zasade je idealna jer ne zahteva visok nivo agrotehnike. Mnogo je otpornija na bolesti i štetočine, kalemljenjem može brzo stupiti na punu rodnost i poseduje, ono što je najvažnije za malo gazdinstvo, količinu i kvalitet za preradu u razne proizvode.

Kod jabuke je najpovoljnija situacija u smislu kvaliteta za preradu, ali i tu treba otvoriti „carstvo” autohtonih i starih sorti jabuka, sa dobrom otpornošću na bolesti i nepovoljne klimatske činioce.

Pored proizvođača koji direktno odabiraju sortiment voća koji će gajiti, isti takav uticaj imaju i rasadnici voćnog sadnog materijala koji svojom ponudom mogu da utiču na izbor ili „ne izbor” određene sorte za gajenje, tako da bi trebalo dobro promisliti oko izbora sorti za gajenje, jer kasnije se takva greška teško ispravlja, a proizvođači sami treba da sagledaju kako će upotrebljavati plodove voća i u skladu sa tim da se rukovode u izboru sortimenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here