Sociolog Jovo Bakić o muralu Ratku Mladiću

0
121

Mural Ratku Mladiću zbog kog su građani i aktivisti danima protestovali, prekrečen je u skladu sa rešenjem Odeljenja za inspekcijske poslove gradske Opštine Vračar. Međutim,  grupa mladića je očistila farbu sa slikovnog grafita i vratila ga u prvobitno stanje, što po rečima sociologa Jova Bakića govori o prisustvu krajnje desnice u Srbiji.

Mural Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, vraćen je u prvobitno stanje nakon što ga je gradska Opština Vračar službeno prekrečila. Opština Vračar je 9. decembra saopštila da je postupila u skladu sa propisima i odlukom Odeljenja za inspekcijske poslove i uklonila mural na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića, po zahtevu stanara zgrade. U saopštenju se ne navodi kada je tačno mural prekrečen, ali su na društvenim mrežama 9. decembra u jutarnjim satima korisnici delili fotografije na kojima se vidi da je mural prekrečen belom farbom. Farbu je ubrzo očistila grupa muškaraca, a mural vraćen u prvobitno stanje. Kako komentariše dešavanja oko ovog murala u prethodnom periodu pitali smo sociologa Jova Bakića.

Mural Ratku Mladiću zbog kog su građani i aktivisti danima protestovali, prekrečen je u skladu sa rešenjem Odeljenja za inspekcijske poslove GO Vračar. Ovo odeljenje navelo je u saopštenju da je rešenje za uklanjanje slikovnog grafita sa prednjeg dela zajedničke fasade objekta u Njegoševoj broj 38 i 38b, doneto još 20. septembra, te je u skladu sa Odlukom o komunalnom redu naloženo stanarima ovih stambenih zajednica da uklone grafit.  Stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili su pomoć u njegovom uklanjanju, pa je postupak sproveden i mural je uklonjen. Iako je mural prekrečen,  grupa mladića je skinula belu farbu i očistila mural koji je vraćen u prvobitno stanje, što po rečima sociologa Jova Bakića govori o prisustvu krajnje desnice u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here