Vučić – Sastanak sa delegacijom Francuske razvojne agencije (AFD)

0
112

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Francuske razvojne agencije (AFD) sa kojom je razgovarao o strateškom partnerstvu i saradnji između dve zemlje, kao i o projektima na kojima će Srbija i Francuska blisko sarađivati u predstojećem periodu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Francuske razvojne agencije i tom prilikom ocenio da su odnosi između Republike Srbije i Republike Francuske podignuti na nivo strateške saradnje, posebno imajući u vidu lično zalaganje predsednika Makrona i prijateljske odnose koji su regulisani uspešnom saradnjom u svim oblastima, koja je još jednom potvrđena kada su 26. novembra 2020. godine u Beogradu Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske potpisale Sporazum u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji, gde je Francuska razvojna agencija implementator finansijske podrške za njihovu realizaciju.

Sagovornici su se saglasili da je dalji razvoj i dodatno jačanje ekonomskih odnosa između dve zemlje jedan od prioriteta i u budućnosti, te je u tom kontekstu jedna od tema ovog sastanka bila i realizacija Projekta za regionalne deponije koji se odnosi na Program čvrstog otpada u Srbiji, a čija je ukupna vrednost 150 miliona evra i koji će biti kofinansiran u odnosu 50:50 između Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj.

Predsednik Vučić je zahvalio Francuskoj agenciji na podršci, s obzirom da je pored prioritetnih oblika saradnje kao što su kapitalni infrastrukturni projekti i projekti u oblasti energetike, saradnja sada proširena i na druge delatnosti od javnog interesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here