Brnabić – Odnosi i saradnja Srbije i Turske su na najvišem nivou

0
39

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom o saradnji, bilateralnim odnosima i o postignutim rezultatima u projektnoj i privrednoj saradnji Srbije i Turske.

Premijerka Brnabić je ocenila da su odnosi i saradnja dveju država trenutno na najvišem nivou, pre svega zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Srbije i Turske i da daju rezultate ne samo u oblasti privredne saradnje i investicija, već predstavljaju dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira u regionu. Kada je u pitanju privredna saradnja, premijerka je istakla da je zadovoljna činjenicom da postoji nesmanjeni interes turskih investitora za naše tržište, naročito u nerazvijenim delovima Srbije. Turski investitori su, kako je navela, važan činilac sveukupnog rasta srpske ekonomije i velika podrška državi u borbi protiv nezaposlenosti i povećanja životnog standarda građana.

Predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop je ocenio da su odnosi naših država na istorijskom maksimumu i da predstavljaju primer saradnje drugim zemljama. On je čestitao Srbiji na otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom i istakao podršku Turske procesu evrointegracija. Turska će, kako je naveo, i ubuduće nastaviti da pruža podršku stabilnosti regiona, kao i Srbiji, koja predstavlja veoma važan činilac u širenju regionalne saradnje.

Kada je u pitanju ekonomija, Šentop je istakao da se povećava interesovanje za turska ulaganja na srpskom tržištu, a da je očekivanje da će trgovinska razmena u ovoj godini dostići dve milijarde dolara. Predsednik turske skupštine je ocenio da je za privredu od izuzetnog značaja otvaranje nove avio-linije Beograd–Ankara, kao i planovi za povećanje broja direktnih avio-linija na relaciji Beograd–Istanbul u narednoj godini. Potencijal saradnje u oblasti turizma, kako je istakao, takođe je nametnula potreba boljeg povezivanja naših država.

Sumirajući zajedničke projekte, Brnabić je istakla da su posebno značajni oni u oblasti obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, koja se odvija kroz pomoć turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Obnova i očuvanje zajedničke kulturne baštine veoma je važna i povezuje dva naroda nekada čvršće nego privredna i druga saradnja, ocenila je premijerka i dodala da će pružiti svu podršku tome da se ovakva praksa nastavi i u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here