Milivojević – “Otvoreni Balkan” je poruka Evropske unije da ovaj deo Balkana neće ući u EU

0
67

Politikolog Cvijetin Milivojević je izjavio da inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja poruku Evropske unije da ovaj deo Balkana neće ući u EU u skorije vreme, ali da je s druge strane dobar potez iz ugla privrednika jer otvara tržište koje bi obuhvatilo teritoriju tri države.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Tirani kako bi protestovalo zbog inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Okupljeni demonstranti su prošetali ulicama Tirane, a kolonu je predvodio bivši premijer Albanije, lider opozicione Demokratske partije, Sali Beriša koji je i pozvao na protest. Beriša se od početka protivi inicijativi Otvoreni Balkan, a naveo je da je glavni cilj protesta „pakt koji su sklopili Rama i Vučić“. Da li je inicijativa Otvoreni Balkan dobar potez ili kako je Beriša rekao pakt Vučića i Rame pitali smo politikologa Cvijetina Milivojevića.

Na sastanku koji je održan u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani, albanski premijer, srpski predsednik i makedonski premijer potpisali su sporazume o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, povezivanju shema za elektronske identifikacije građana, kao i sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti sigurnosti hrane i hrane za životinje, a potpisana su još dva bilateralna dogovora Srbije i Albanije, i Albanije i Severne Makedonije. I dok bivši premijer Albanije Sali Beriša smatra da projekat “Otvoreni Balkan” ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije u regionu, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je izjavio da inicijativa “Otvoreni Balkan” predstavlja primenu evropskih vrednosti, a to je sloboda kretanja ljudi, radne snage, robe i kapitala. Dačić je istakao da je to u interesu građana kao i da tu inicijativu ne treba gledati kao na zamenu za Evropsku uniju, odnosno, “drugu ligu” Evropske unije.

Prema mišljenju politikologa Cvijetina Milivojevića, inicijativa “Otvoreni Balkan” je dobar potez iz ugla privrednika jer otvara tržište koje bi obuhvatilo teritoriju tri države, dok sa druge strane, kako je istakao, to je poruka Evropske unije da ovaj deo Balkana neće ući u EU u skorije vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here