Božićna zvezda, ukras praznika

0
223

Božićna zvezda vatreno crvenih listova je lepa i raskošna biljka i poseban je ukras u prostoriji u zimskom periodu kada „oboji“ prostor crvenilom i radošću. Kako da je negujemo, pa da i posle novogodišnjih praznika uživamo u njenoj lepoti.

Botaničko ime ove biljke je Euphorbia pulcherrima i dobila ga je po lekaru koji je, prema predanju, prvi koristio sok biljke, koji je otrovan, kao lek. Božićnu zvezdu još nazivaju i Poinsettia po Robertu Poinsetu koji je prvi ovu lepu biljku preneo iz Meksika u Severnu Ameriku.

Božićna zvezda u Meksiku raste kao žbun. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove. Iako potiče iz Meksika, ova biljka ne voli previsoke temperature vazduha i ne treba je držati pored radijatora. Osetljiva je i na temperature ispod 10 ºC a najbolje uspeva u prostorijama u kojima je temperatura od 12-22 ºC.

Treba imati na umu da će i u slučaju preteranog zalivanja lišće opadati. Zemlja u saksiji ne sme biti previše vlažna, jer će koren istruliti, ali ni previše suva. Biljku treba zalivati u zavisnosti od potreba i vlage  zemljišta u saksiji. Ritam zalivanja zavisi i od temperature u prostoriji. Ako je temperatura oko 20 stepeni treba zalivati po malo svaki drugi dan, a ako je temperatura oko 15 stepeni može i svaki četvrti dan. Korisno je svaki put pre zalivanja proveriti težinu saksije. U posudi ispod saksije ne treba da stoji voda. Božićna zvezda povoljno reaguje na svakodnevno orošavanje zelenog dela biljke, a tokom zime je ne treba prihranjivati.

Biljka je kratkog dana, što znači da joj je da bi procvetala potrebno najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Kako bi ukrašavala prozore u dane praznika moramo je zaštititi od promaje i promene temperature kada prozor otvaramo.

Božićna zvezda voli rastresito zemljište, bogato humusom. U saksiji treba obezbediti uslove za dobru drenažu i na dno postaviti kamenčiće ili šljunak.

Na proleće je treba presaditi u veću saksiju, u svežu, hranjivu zemlju sa 15% rečnog peska. Ona će napredovati, ali listovi više neće biti jarko crveni kao prve godine, dok se iz pelcera  može razmnožavati u junu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here