Tatjana Rešković prva doplivala do Časnog krsta

0
202

Dvadesetogodišnja Tatjana Rešković prva je doplivala do Časnog krsta u Zrenjaninu, na manifestaciji koja je po 13. put organizovana na Bogojavljenje, na gradskom jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje organizovano je po 13. put od obnavljanja ove tradicije, održano je na gradskom jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina, okupilo je 52 plivača iz Zrenjanina i okoline i, kao i uvek, veliki broj posmatrača. Među plivačima je bila samo jedna pripadnica lepšeg pola koju su ostali plivači, kavaljerski, pustili da prva skoči u vodu i da prva dopliva do Časnog krsta. Ovogodišnja pobednica, Tatjana Rešković ima 20 godina i već je plivala za Časni krst pretprošle godine.

Prvo plivanje za Časni krst u Zrenjaninu održano je u drugoj polovini 19. veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile što su posleratne vlasti prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine kada je za Časni krst plivalo 12. takmičara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here