Cvijetin Milivojević – Neopravdano uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

0
89

Nemačka vlada je pozvala EU da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BIH Miloradu Dodiku, što su tražili i predstavnici četiri političke grupacije evroparlamentaraca. Komentarišući ove najave politikolog Cvijetin Milivojević je izjavio da je uvođenje sankcija neopravdano jer Dodik ne izaziva nestabilnost u BiH.

Nemačka vlada je pozvala EU da uvede sancije srpskom članu Predsedništva BIH Miloradu Dodiku, navodeći da su za Nemačku neprihvatljivi Dodikovi pokušaji da odvoji Republiku Srpsku u delu oružanih snaga, sudstva i poreskog sistema. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponovio je da će Mađarska staviti veto ukoliko EU predloži sankcije. Kako komentariše ovaj potez mađarskog ministra spoljnih poslova i da li očekuje uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BIH Miloradu Dodiku pitali smo politikologa Cvijetina Milivojevića.

EU treba hitno da promeni strategiju prema Miloradu Dodiku, treba razmotriti implementaciju svih projekata i pomoći koje finansira EU za i unutar Republike Srpske, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III, sa ciljem da se odmah zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristilo vlasti ovog entiteta BiH, stoji, između ostalog, u zajedničkom saopštenju evroparlamentaraca iz četiri političke grupacije. Oni odlučno osuđuju postupke srpskog člana Predsedništva BiH i pozivaju na promenu “strategije pomirenja” EU prema njemu. “Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i celoj regiji”, navodi se u saopštenju koje su popodne objavili zastupnici četiri političke grupacije. Oni pozivaju države članice EU da slede primer Sjedinjenih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promeni kurs i ne preduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija. Komentarišući najavu uvođenja pomenutih sankcija politikolog Cvijetin Milivojević je izjavio da je objašnjenje za te sankcije tragikomično jer Dodik ne izaziva nestabilnost u BiH kako se navodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here