Čime možete, a čime nikako ne smete hraniti svinje

0
1171

Kvalitetna hrana za stoku neophodna je za njihov rast, razvoj, kao i za proizvodnju mesa. Za ishranu svinja možete koristiti i hranu koja se lako nabavlja i koja je jeftinija, a koja može biti nutritivno sasvim dovoljna. Pogledajte savete čime možete, a čime nikako ne smete hraniti svinje.

Potrebe za ishranu svinja mogu se podeliti u šest kategorija. To su voda, ugljeni hidrati, masti, proteini, vitamini i minerali. Ako se odlučite za hranjenje svinja koncentratima, ona mora sadržati sledeće sastojke: kombinaciju izvora proteina, zamenu za mleko, vitamine i aminokiselinu. U slučaju da želite sami da im spremate hranu ove sastojke morate koristiti: kukuruz, sojino brašno, ječam, pšenične mekinje, biljne proteine, masne kiseline, fosfati za hranu, vitamini za svinje i minerale. Ne zaboravite na vodu. Čista voda za piće uvek mora biti dostupna svinjama.

Hrana pogodna za svinje je pirinač, kukuruz, soja, pšenice i mekinje i voće. Pirinač je veoma pogodan za ishranu svinja. Može se mešati sa drugom hranom do 15 – 20%, a sadrži oko 8% proteina. Kukuruz sadrži do 65% ugljenih hidrata i 9% proteina. Može se mešati i kuvati sa drugom hranom, ali ne više od 40% u mešavini. Soja je kultura koja ima visoku hranljivu vrednost i veoma je dobra za ishranu svinja. Sadrži 38% proteina, i treba je osušiti, samleti ili dobro kuvati u kombinaciji sa drugim stočnim namirnicama kao što su pirinčane mekinje, lomljeni pirinač i kukuruz. Pšenične mekinje su posebno bogate dijetalnim vlaknima i sadrže značajne količine ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala. Pšenične mekinje se široko koriste kao glavna komponenta u stočnoj hrani. Sadrži proteine 14% – 16%, masti Maks. 9,5%, sirovih vlakana 8 – 10% i ugljenih hidrata do 25%. Voće oštećeno tokom transporta, skladištenja i rukovanja se koristi kao dopunska hrana za svinje kuvanjem i mešanjem sa drugom hranom kao što su pirinčane mekinje, lomljeni pirinač i kukuruz. Mogu se davati i sveže. Odgovarajuće voće su: banane, jabuke, kruške i dinje.

Svinjama nikako ne smete davati bilo koji trup ili deo trupa bilo kog sisara ili ptice (sirov i nekuvan), ovo uključuje krv od mesa, iznutrice, kožu ili perje. Svinje koje se hrane leševima takođe su u opasnosti od zaraze bolestima koje su zarazne za ljude. Sem toga ne preporučuje se da hranite svoje svinje sirovim jajima jer mogu izazvati ozbiljne probleme sa apsorpcijom biotina. Da biste izbegli taj problem, umesto toga možete im dati kuvana jaja. Hrana sa visokim sadržajem soli ili (veštačkog) šećera nije dobra za svinje jer one imaju niske potrebe za natrijumom za razliku od psa i mačke. Iako je povrće, generalno, više nego dobrodošlo u ishrani svinja, postoji određeno povrće koje svinja ne treba da jede. To uključuje sirovi slatki krompir, nezreli paradajz, koren celera, peršun i luk. Većina ljudi zamišlja svinje kao da nikada ne morate da bacite ostatke hrane. Ali nije baš tako. U ostacima od hrane mogu biti jestivo ulje, prerađene ostatke od hrane, meso, krv i buđ. Ovakve stvari mogu izazvati trovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here