Dačić – Sastanak sa nemačkim ambasadorom

0
105

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib uručio je danas predsedniku skupštine Ivici Dačiću pisma predsednice i potpredsednice Bundestaga u kojima se izražava spremnost za jačanje saradnje srpskog i nemačkog parlamenta.

Predsednik narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, koji mu je ovom prilikom uručio pisma predsednice Bundestaga Berebel Bas i potpredsednice Ajdan Ozoguz. Pisma su upućena predsedniku skupštine Dačiću i u njima se izražava spremnost za nastavak saradnje i produbljivanje odnosa između parlamenata Srbije i Nemačke. Takođe, Bas i Ajdan zahvalile su predsedniku skupštine Srbije na čestitkama povodom izbora za predsednicu i potpredsednicu nemačkog Bundestaga. Tokom današnjeg sastanka Šib i Dačić razgovarali su o procesu evropskih integracija Srbije.

Ambasador Šib je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja klastera u pregovorima s EU krajem prošle godine, ističući da je to omogućeno napretkom u reformskim procesima koje je Srbija ostvarila. Šib je naglasio i važnost promena u oblasti pravosuđa i ustavne promene koje su potvrđene na nedavno održanom referendumu.

Predsednik skupštine Srbije je objasnio da će promene Ustava koje su potvrđene na referendumu biti uskoro potvrđene i u Narodnoj skupštini. Najavio je da će nakon toga započeti rad na donošenju zakona u ovoj oblasti, za koje je predviđen rok od godinu dana.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da je Dačić informisao ambasadora o predstojećim aktivnostima parlamenta koji će tokom ove nedelje doneti set izbornih zakona u skladu sa dogovorima ostvarenim tokom međustranačkog dijaloga. Razgovarano je o prošlonedeljnoj poseti kofasilitatora u međustranačkom dijalogu i realizaciji dogovora postignutih tokom dijaloga.

Ambasador Šib je zahvalio predsedniku Narodne skupštine na doprinosu koji je dao u međustranačkom dijalogu ističući značaj njihovog održavanja. Šib je izrazio uverenje da će sprovođenje dogovora iz dijaloga doprineti održavanju fer i demokratskih izbora i da će na njima učešće uzeti sve političke partije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here