Prijave na Konkurs za nabavku traktora putem IPARD-a podnosiće se od 17. februara do 31. marta, a za ovu namenu izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Nakon dugo iščekivanog konkursa za nabavku traktora putem IPARD podsticaja, koji je prvobitno najavljen za 7. februar, Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, izdala je saopštenje u kom se navodi da će zahteve primati u drugoj polovini ovog meseca.

Kako bi se omogućila maksimalna apsorpcija sredstava uz istovremeno poštovanje propisanih uslova što široj grupi IPARD korisnika, Uprava za agrarna plaćanja, obaveštava korisnike, da će na osnovu Sedmog i ujedno poslednjeg Javnog poziva IPARD II programa za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za ove podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, iste početi da prima od 17. februara 2022. godine. Detaljan tekst Javnog poziva biće objavljen na zvaničnim internet stranicama Ministarstva i Uprave za agrarna plaćanja. Za ovaj konkurs koji će biti otvoren do 31. marta, izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Poslednji ovakav poziv preko evropskih fondova bio je na jesen 2019. godine kada se subvencionisala nabavka traktora od 60 do 80 kW.  Visina podsticaja iznosila je od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Koliko poljoprivrednici sa nestrpljenjem čekaju raspisivanje novog konkursa za nabavku ove najneophodnije mašine na jednom gazdinstvu, svedoči i podatak da je u Srbiji svaki peti traktor nov a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju, te da je obnovljeno tek nekih pet odsto i to zahvaljujući subvencijama.