Počela isplata državne pomoći penzionerima u iznosu od 20.000 dinara

0
132

Za penzionere u Srbiji, njih nešto više od 1,66 miliona, koliko ih ima na platnom spisku Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), danas je počela isplata državne pomoći u iznosu od po 20.000 dinara. S druge strane, mladi novih sto evra mogu očekivati u junu.

Isplata pomoći u iznosu od 20.000 dinara svim penzionerima u Srbiji počela je danas, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Isplata će trajati nekoliko dana, a ovu pomoć dobiće svi penzioneri kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja penzije zaključno sa 31. januarom 2022. bez obzira na datum donošenja rešenja. Кorisnicima koji su pravo ostvarili zaključno sa 31. januarom ove godine a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, pomoć će biti isplaćena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija.

Pored penzionera, pomoć od 20.000 dinara dobiće i korisnici prava na privremenu naknadu – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, i invalidna deca – korisnici privremene naknade kod Fonda.

Penzionerima iz kategorije zaposlenih danas je počela i isplata januarskih penzija, uvećanih za 5,5 odsto, dok su poljoprivredni i vojni penzioneri, kao i korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti svoje uvećane januarske penzije već primili.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas isplaćen najveći iznos državne pomoći do sada i da je dato obećanje ispunjeno te da će na račune 1,66 miliona penzionera leći po 20.000 dinara. Kada je reč o dodeli novih 100 evra mladima, Mali je rekao da će zakon biti na sednici Vlade te da će prijava mladih za ovu vrstu pomoći biti od 16. do 31. maja, a da oni koji su se prijavili za prethodnih 100 evra ne moraju ponovo da se prijavljuju. Isplata 100 evra će, kako je najavio ministar, biti u junu.

Od 2020. država je, podsetimo, privredu i građane pomogla sa tačno 8,7 milijardi evra i to kroz 4 paketa pomoći – dva u 2020. godini, jedan u prošloj i jedan u ovoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here