Obeležen Dan državnosti Republike Srbije

0
87

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije da naša zemlja slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine. Centralna državna ceremonija je održana u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Svečanosti je kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić. Premijerka je rekla da Srbija i u 2022. godini dokazuje da sledi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića, put napretka, državotvornosti, moderne evropske zemlje, poštovane širom sveta i koja će biti izvor blagostanja i sreće svakog njenog građanina.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu Petroviću i ustanicima, koji je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan. Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su premijerka Brnabić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu “Bože pravde”. Proslavi Dana državnosti prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here