Predsednik Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

0
116

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Intoniranjem državne himne i govorom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbije je počela manifestacija uručivanja odlikovanja zaslužnim građanima i pojedincima. Predsednik Vučić je u svom govoru naglasio da su dva velika događaja na isti dan stvorila savremenu Srbiju. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima rekao je Vučić i dodao da je budućnost srpske politike da naše odluke donosimo samostalno.

U ime odlikovanih predsedniku Vučiću zahvalila se predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je dobila Orden Republike Srbije na lenti.

Holivudski glumac Džoni Dep zahvalio je na zlatnoj medalji za zasluge koju je dobio i poručio da će ostati dosledan i učiniti sve što je u njegovoj moći da medalja bude otelotvorenje njegove obaveze prema Srbiji.

Orden Republike Srbije na lenti dobio je i predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso, a za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobio je Jasuši Akaši. Istim ordenom je nagrađen i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik “Eurodžast” Ladislav Hamran. Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata nagrađeni su ordenom srpske zastave trećeg stepena. Manastir Sveti Prohor Pčinjski dobio je Sretenjski orden prvog stepena. Među odlikovanima su i predsednik Skupštine AP Vovodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik fondacije Halijard Džon Kapelou…

Posthumno su odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here