Vladan Glišić – Potrebno je promeniti sistem da bismo dobili valjane institucije

0
82

Potrebno je promeniti izborni sistem, partijski model i medijski sistem da bismo dobili institucije kakve zaslužujemo, izjavio je bivši narodni poslanik Vladan Glišić.

Skupština deluje sve više kao uništena institucija, kaže docent na Fakultetu političkih nauka Jelena Lončar, koja problem vidi u centralizaciji moći, partijskoj disciplini, delom u izbornom sistemu. Smatra da je odgovornost na partijama ali i na samim poslanicima. Čak i dobri mehanizmi, poput javnog slušanja su, ističe, zloupotrebljeni. Doskorašnjeg poslanika Vladana Glišića smo pitali na koji način bi se mogao promeniti položaj skupštine, ali i njeno funkcionisanje.

Raspisivanjem izbora završio se mandat možda i najjednoličnijeg saziva Narodne skupštine Srbije od uvođenja višestranačja. Bez opozicije i javne rasprave, ugled parlamenta nikada nije bio manji a njegova stvarna moć nikad upitnija.

Docent Fakulteta političkih nauka, Jelena Lončar, gostujući u “Novom danu” na televiziji N1 je istakla da je skandalozno što je u ovom sazivu Skupštine, 70 odsto zakona usvojeno bez ijednog amandmana i zapitala se da li je moguće da nijedan od njih nije imao nijednu zamerku ili sugestiju, koliko god da su kvalitetni pojedinačno. Ona je naglasila da nijedan od tih predloga nije došao iz Skupštine, nego iz Vlade, iako je parlament najviše zakonodavno telo.

Doskorašnji poslanik Vladan Glišić smatra da je Skupština pretvorena u partijsku ispostavu te da je potrebno promeniti izborni sistem, partijski model i medijski sistem kako bi se napravio okvir da više ne može da se desi lični režim i masovna partija, u kojem je parlament samo jedna od govornica vlasti. Prema Glišićevom mišljenju, Skupštini su potrebni narodni tribuni, a ne partijski delegati kao i vraćanje stvari u institucije, da one odlučuju, a ne partijski organi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here