Alek Račić o kandidaturi za gradonačelnika Beograda

0
385

Stanovnici Beograda glasaće 3. aprila za odbornike Skupštine grada, a kandidat Pokreta srpske sabornosti za gradonačelnika Beograda, dr Alek Račić je izjavio da će građanima predočiti rešenja za katastrofalnu situaciju u kojoj se grad nalazi.

3. aprila stanovnici Beograda glasaće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada i Beograd će nakon toga dobiti novog gradonačelnika. Doktor Aleka Račića, predsednika Pokreta srpske sabornosti upitali smo da li su tačni navodi da će biti kandidat za gradonačelnika ispred svog pokreta i kako komentariše ostale, za sada poznate, kandidate.

Tačno 475 dana otkako je na sednici Narodne skupštine 28. oktobra 2020. godine, izabrana Vlada Srbije, na Dan državnosti Srbije raspisani su vanredni parlamentarni i lokalni izbori.

Od dva grada – Beograda i Bora i deset opština – Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, najvažniji izbori na lokalnom nivou biće svakako oni prestonički. Građani će glasati za novi sastav odbornika Skupštine Beograda a kampanja i predstavljanje izbornih lista za beogradske izbore je uveliko počela.

Poslednji izbori u Beogradu održani su 4. marta 2018. i ovog proleća gradskim odbornicima ističe četvorogodišnji mandat. Tada je glasalo oko 51 odsto upisanih birača, ili 814.477 građana. Iako je često praksa da proklamovani kandidat za gradonačelnika bude i nosilac liste za lokalne izbore, redno mesto na listi nema nikakav uticaj na kasniji izbor. To može biti bilo koji odbornik koga većinom glasova izabere Skupština grada, na mandat od četiri godine.

Gradonačelnik predstavlja i zastupa grad i predstavlja izvršnu vlast u Gradu Beogradu, a jedan od kandidata za gradonačelnika biće i doktor Alek Račić, predsednik Pokreta srpske sabornosti, koji će, kako je rekao za KTV televiziju, pokušati građanima da predoči rešenja za katastrofalnu situaciju u kojoj se grad nalazi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here