Đorđe Vukadinović – Crkva ne treba da se upliće u političke događaje

0
104

Komentarišući pismo koje je Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio episkopima,  politički analitičar Đorđe Vukadinović je izjavio da je ono neka vrsta upozorenja delu sveštenstva i episkopima koji bi se možda angažovali na strani opozicije, te da crkva ne bi trebalo da se upliće u političke događaje ali da to treba da važi i za Sinod i za patrijarha i za sve druge crkvene faktore.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je pismo episkopima u kome se navodi da im je zabranjeno “uplitanje u svetovne poslove” i pružanje podrške strankama i političarima. “Posebno staviti na znanje da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih”, rečeno je u pismu. Političkog analitičara Đorđa Vukadinovića zamolili smo da prokomentariše ovu odluku Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

U pismu Sinoda Srpske pravoslavne crkve od 1. februara se između ostalog navodi da su episkopi dužni da svako odsustvo iz svoje eparhije prethodno prijave patrijarhu, kako bi dobili odobrenje, te da ne bi trebalo da se mešaju u rad drugih eparhija bez znanja nadležnog eparhijskog arhijereja, kao i da se vladikama zabranjuje mešanje u bilo kakvu vrstu svetovnih poslova.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je izjavio da se potpuno slaže sa sadržajem ovog pisma i da crkva ne bi trebalo da se upliće u političke događaje, ali da to treba da važi i za sam Sinod i za patrijarha i za sve druge crkvene faktore. Vukadinović smatra da je ovo pismo neka vrsta upozorenja delu sveštenstva i episkopima koji bi se možda angažovali na strani opozicije, da ne izlaze javno sa svojom podrškom opoziciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here