Belo Blato – Javni čas čitanja “Čitajmo glasno”

0
85

Nastavnica slovačkog jezika, ujedno i biblotekarka u beloblatskoj Osnovnoj školi “Bratstvo jedinstvo” Adela Obšustova, realizovala je sa svojim đacima javni čas čitanja u sklopu akcije “Čitajmo glasno”.

U beloblatskoj osnovnoj školi „ Bratstvo jedinstvo“ čitanje je i dalje u modi. I svi veruju da će ta „moda“ opstati i u ovom vremenu digitalno-virtualnih stremljenja u kojim je  knjiga postala bezmalo zaboravljena i skoro skrajnuta kao izvor i sredstvo u postizanju dobrih školskih ishoda. Na Nacionalni dan knjige i Dan bibliotekara Srbije, organizovan je javni čas čitanja u sklopu akcije „Čitajmo glasno“. Nastavnica slovačkog jezika, ujedno i biblotekarka škole Adela Obšustova, realizovala je sa svojim đacima-članovima bibliotekarske sekcije, ovu značajnu i izuzetno korisnu aktivnost. Pripremljeni za javno i glasno čitanje iz tematski različitih knjiga, uglavnom poetske i prozne tematike, deca su pokazala veliki entuzijazam i želju da se pisana reč i knjiga, kao njen noseći simbol, sačuva i ne bude potisnuta. Posebno, da se ne oskrnavi jezik i sve ono što sadržaj jedne knjige nudi u domenu lepe književnosti, pesništva i stručne literature. Naravno sa posebnim naglaskom na pismenost, usvajanje znanja i lepog izražavanja.  A svesni smo da je toga sve manje, tog lepog i pismenog! Ono je nažalost potisnuto u ovom vremenu brzina, skraćenica  i virutalnih tendencija. Ipak nade još ima! I ona će biti izvesna ako se vratimo osnovnim izvorima znanja u savladavanju nepoznatog; čitanjem knjige vizualizacijom, memorisanjem i metodičko-didaktičkim principima usvajanja pročitanog.

U dvorištu škole, vesela i „čitalački borbena“ bibliotekarska družina se upustila u lepu, radnu i glasnu avanturu čitanja knjiga. Pravih, od papira i ukoričenih. I na svim jezicima prisutnim u Belom Blatu. Na delu je bilo čitanje stranicu po stranicu, pasus po pasus, listanjem i sa osećajem težine. One pod rukama ali i one nevidljive, opojne, ponekad očaravajuće i tako podsticajne. Ni crkvena zvona tačno u podne, niti oglašavanje ptica, čak ni zvuk tratkora, nisu mogli poremetiti ovaj čitalački trenutak. Taj zanos koji ne želimo da potisnemo zarad onih SMS poruka i sličnih , često nemuštih pisanija  koja nam se nude  i nameću. Neka  knjiga ostane naš  dobar drug!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here