Vučić – Početak radova na deonici auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina

0
90

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin, u okviru projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, i tom prilikom naglasio da zidanje mostova na Balkanu pomaže u spajanju naroda, braće i država, kao i premošćavanju nesporazuma iz prošlosti. 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović prisustvovali su danas u Bosutu obeležavanju početka radova na deonici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina. Ovom događaju su prisustvovali i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i predstavnici turske kompanije „Tašjapi“, koja je izvođač radova. Vučić je tom prilikom istakao da bi izgradnja dela auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 19 kilometara, mogla da bude okončana pre kraja 2023. godine, i poručio da Srbija premrežavanjem zemlje auto-putevima spaja države i narode u regionu. U tom kontekstu, on je naglasio da je ovo veoma važan deo auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci. Predsednik je ocenio da je novi most na Savi, koji je u izgradnji na deonici Sremska Rača–Kuzmin, jedan od najkvalitetnije izgrađenih mostova u Srbiji, i iskazao zahvalnost turskim izvođačima na tome, uz uverenje da će i petlja i vijadukt Bosut, na kojoj su danas počeli radovi, biti izgrađeni na isti način.

Ambasador Republike Turske u Srbiji Hami Aksoj je zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na podršci koju daje kompanijama iz te zemlje i istakao da je to razlog zbog kog trgovinska razmena dveju zemalja obara rekord od dve milijarde dolara. Aksoj je takođe izrazio zadovoljstvo što baš komapnija Tašjapi izvodi radove na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva i istakao da se odnosi Srbije i Turske razvijaju velikom brzinom na svim poljima.

Deonica Sremska Rača–Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo i projektovana je za maksimalnu brzinu od 130 kilometara na čas. Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko reke Save u dužini od 1.327 metara. Pored izgradnje mosta preko Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin, koja predstavlja vezu auto-puta Beograd–Šid sa auto-putem Kuzmin–Sremska Rača. Most preko reke Save povezuje Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom. Kada je reč o drugom kraku auto-puta Beograd–Sarajevo, on će se graditi na trasi Požega–Užice–Kotroman–Višegrad–Sarajevo. Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još nisu počeli jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije ponudio je da naša zemlja direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine, u vrednosti od 100 miliona evra. Ukupna vrednost projekta izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo iznosi približno četiri milijarde evra, koji delom treba da finansira i Turska.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here