Džon Bosnić – Naredni period biće stresan za američki pravosudni sistem

0
341

Američki narod sve više uviđa da je Džozef Bajden marioneta u rukama gazda vojnoindustrijskih kompleksa i lažnih mejnstrim medija, izjavio je novinar Džon Bosnić.

Kad Stiven Brajer (83) ode sa mesta sudije Vrhovnog suda SAD, završava se uticaj bivšeg predsednika Bila Klintona na najviše američko sudsko telo. Klinton je u dva predsednička mandata, 1993-2001, imenovao dvoje sudija, od kojih je Rut Bajder Ginsburg preminula u 87. godini septembra 2020, a Brejer, nominovan maja 1994. godine, sada je odlučio da se povuče. U Vrhovnom sudu SAD sad je najviše “Trampovih sudija”. Kako ocenjuje pravosudni sistem u Americi i koje su njegove dobre a koje loše strane pitali smo novinara Džona Bosnića.

Liberalni sudija i najstariji član Vrhovnog suda SAD Stiven Brejer (83) povući će se na kraju sadašnjeg mandata koji ističe krajem juna, što daje predsedniku Džozefu Bajdenu priliku da imenuje naslednika koji bi mogao da bude na tom položaju decenijama, a kako su izvestili američki mediji Bajden će ispuniti svoje obećanje dato tokom predizborne kampanje i po prvi put u istoriji zemlje, imenovati ženu afro-američkog porekla za ovu funciju.

Demokrate su u poslednje vreme vršile uticaj na Brejera da se povuče kako bi na njegovo mesto u Vrhovnom sudu, gde je odnos konzervativaca i demokrata šest prema tri, mogli da postave nekoga mlađeg dok imaju kontrolu nad Belom kućom i Senatom. Funkcija sudije Vrhovnog suda SAD je doživotna, a izbor sudije, koga predsednik imenuje a zatim Senat treba da odobri, je veoma značajan zbog ideološke orijentacije ovog najvišeg pravosudnog tela u zemlji.

Bivši predsednik Donald Tramp je imenovanjem sudija, koje donose odluke o nekim od najvažnijih pitanja u SAD, promenio ravnotežu u korist konzervativaca, smatrajući da je to jedinstvena prilika da Vrhovni sud usmeri još više na stranu desnice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here