Državni podsticaji po hektaru biljne proizvodnje i ove godine zbog epidemiološke situacije biće isplaćivani bez podnošenja zahteva, objavila je Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Bez podnošenja novih zahteva Upravi za trezor Ministarstva finansija za ostvarivanje prava na podsticaje po hektaru biljne proizvodnje poljoprivrednicima će podsticaji biti obračunati po osnovu prijavljenih površina pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom sa presekom od 30. septembra prošle godine. Uprava za agrarna plaćanja tako će na osnovu preseka stanja o isplaćenim osnovnim podsticajima u biljnoj proizvodnji u 2021. godini, svim poljoprivrednicima koji su protekle godine ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti novac i za 2022. godinu. Odluka se sprovodi u cilju efikasnije isplate podsticaja, a usled nepovoljne situacije izazvane korona virusom.

Proizvođači koji su registrovali svoje gazdinstvo u periodu od kraja septembra 2020. do kraja septembra 2021. ili pre tog perioda, a koji prošle godine nisu ostvarili ove podsticaje, zahteve tokom marta i aprila podnose mejlom Upravi za agrarna plaćanja. Poljoprivrednim proizvođačima koji nisu tehnički u mogućnosti da upute mejl biće dostupne filijale Uprave za Trezor, obavestila je Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.