Vučić – Završetak prve faze radova na izgradnji fabrike Erenli u Leskovcu

0
74

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu, i tom prilikom istakao da je to 23. turska fabrika u Srbiji, kao i da država svojom odgovornom politikom i ozbiljnim pristupom može da privuče još investitora iz te zemlje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu. On je po dolasku u Leskovac održao sastanak sa rukovodstvom kompanije Erenli, koja je u ovaj pogon investirala 16,6 miliona evra, dok bi do kraja investicionog ciklusa 2025. godine u fabrici trebalo da bude zaposleno 338 radnika. Predsednik je zahvalio turskim investitorima i naglasio da politička i ekonomska saradnja Srbije i Turske idu uzlaznom linijom, te da subvencije države stranim investitorima omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i ostanak mladih ljudi u Srbiji. Važno je da Leskovčani znaju da ovo nije kraj i da će biti još ulaganja, poručio je predsednik Vučić i dodao da će izvoz kompanije Erenli na brojna inostrana tržišta, stabilno doprinostiti rastu bruto društvenog proizvoda Srbije.

Predsednik je posebno naglasio da je trgovinska razmena između Srbije i Turske udesetostručena u poslednjih 10 godina, izrazivši uverenje da će se nastaviti trend rasta u privlačenju novih investitora. Posebno se osvrnuo na trenutne izuzetno teške opšte uslove poslovanja, nastalih usled rekordnih cena nafte i gasa, zbog čega su skočile cene svih sirovina, naglasivši da se država na odgovoran način bavi nastalom situacijom i da građani mogu da budu mirni. On je rekao da je neophodno da se očuva stabilnost i puna snabdevenost i dodao da će država dodatno nastojati da radi na novim ulaganjima i na još većem smanjenju nezaposlenosti.

Ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj, istakao je da turske investicije u Srbiji rastu jer država nudi brojne subvencije stranim ulagačima i dodao da je vrednost turskih ulaganja u Srbiji 300 miliona dolara, te da je uveren da će veliki broj turskih kompanija nastaviti da ulaže u Srbiji.

Inače, planirano je da proizvodnja u kompaniji Erenli, koja se bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti u automobilskoj industriji, počne za tri meseca i da u celosti bude namenjena izvozu u Italiju, Nemačku, Španiju, Portugal, dok bi godišnji prihod trebalo da bude oko 25 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here