Boris Tadić – Za pobedu opozicije na izborima potrebna je politička hrabrost i entuzijazam

0
78

Komentarišući set izbornih zakona koji bi trebalo da poboljšaju izborne uslove, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je istakao da su izborni uslovi veoma malo izmenjeni ali da bi opozicija na predstojećim izborima mogla da ostvari dobre rezultate ako bude imala entuzijazma i političke hrabrosti.

Skupština Srbije usvojila je set izbornih zakona koji bi trebalo da poboljšaju izborne uslove, a koji su dogovoreni na paralelnim međustranačkim dijalozima vlasti i opozicije sa i bez evroposrednika. Paralelno, političke stranke prave koalicije i strategije za izlazak na izbore, prezentuju svoje kandidate, ali neki i tek dogovaraju unutar svojih stranačkih organa sa kime će pred birače 3. aprila. Kako ocenjuje promene izbornih uslova i da li će one doprineti boljim rezultatima opozicije na predstojećim izborima pitali smo predsednika SDS-a Borisa Tadića.

Izmenama izbornih zakona uspostavlja se viši stepen demokratičnosti i transparentnosti izbornog procesa, a novine koje donose značajne su u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora. Između ostalog, olakšava se položaj podnosilaca izbornih lista, posebno položaj manjinskih izbornih lista, a rešenja koja su do sada bila deo uputstava koje je donosila Republička izborna komisija, kao primeri dobre prakse, postala su zakonski pravni standardi.

Izmene seta izbornih zakona su rezultat paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, uz i bez učešća predstavnika Evropskog parlamenta, implementacije preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR), kao i javne rasprave u kojoj su učestvovale organizacije civilnog društva koje se bave izbornom materijom i lica iz lokalnih samouprava, a čiji je značajan broj primedbi i predloga našao svoje mesto u predloženim izmenama zakona.

Komentarišući set izbornih zakona koji bi trebalo da poboljšaju izborne uslove, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je istakao da su izborni uslovi veoma malo izmenjeni ali da bi opozicija na predstojećim izborima mogla da ostvari dobre rezultate ako bude imala entizijazma i političke hrabrosti kao što je imala 5. oktobra 2000.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here