Milan St. Protić o odnosu Bajdenove administracije prema Srbiji

0
111

Komentarišući pismo kongresmena upućeno američkom predsedniku krajem prošle godine u kome oni otvoreno kritikuju vlast u Srbiji i traže uvođenje sankcija onim pojedincima koji destabilizuju Zapadni Balkan, istoričar Milan St. Protić je rekao da se pokazalo da su kongresmeni dobro obavešteni, te da iako su se okolnosti promenile, Bajdenova politika prema Srbiji, zbog ljudi koji je vode, liči na politiku koju je vodio Bil Klinton u Miloševićevo vreme.

Veliku buru pred kraj prošle godine izazvalo je pismo sedmoro kongresmena u kom se otvoreno kritikuje vlast u Srbiji. U pismu, koje je adresirano na predsednika SAD Džozefa Bajdena, kongresmeni su naveli da je šef srpske države, Aleksandar Vučić, produbio korupciju i zarobio medije. Mnogi ne vide da se obnavalja američka politika prema Srbiji i da sve više liči na onu koja je vođena u Miloševićevo vreme, konstatovao je istoričar i bivši ambasador Milan St. Protić. Zamolili smo ga da obrazloži ovu svoju izjavu i pojasni kakvu politiku Amerika vodi prema Srbiji i kakve posledice bi ta politika mogla da ima.

Grupa američkih kongresmena, koji su i članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg američkog zakonodavnog tela, krajem prošle godine, optužila je predsednika Srbije za korupciju i vršenje pritiska na medije, i zatražila od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima pojedincima koji destabilizuju Zapadni Balkan a sve u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

Bivši ambasador Srbije, istoričar Milan St. Protić je izjavio da nije retkost da se senatori i kongresmeni obraćaju na ovaj način predsedniku Amerike, ali da on nije u obavezi da posluša ono na šta mu ukazuju, mada je to jako važna politička poruka administraciji. Prema Protićevim rečima, u ovom slučaju, kada je reč o Srbiji,  kongresmeni su se bavili vrlo konkretnim pitanjima, što je pokazalo da su vrlo dobro obavešteni, te da, iako su okolnosti različite, Bajdenova politika prema Srbiji u dobroj meri liči na politiku koju je vodio Bil Klinton u Miloševićevo vreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here