Brnabić – Sastanak sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom

0
65

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, kom je prenela da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, a na sastanku je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, kao i njihove čvrste političke i ekonomske veze, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije. Ona je iskazala zahvalnost Austriji na svoj podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, pomenuvši bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako je naglasila, lično mnogo učinio za Srbiju i njene evropske integracije kako bi tema proširenja bila stalno na agendi EU. Jedna od tema bila je i usklađivanje sa zajedničkom spoljno-bezbednosnom politikom Evropske unije.

Brnabić je rekla da je tema razgovora bila i kriza na istoku Evrope napomenuvši da Srbija neće dozvoliti da se nestabilnost ili kriza preliju na ovaj deo Evrope.

U Austriji smo uvek imali partnera na kojeg smo mogli da se oslonimo, istakla je premijerka i ujedno ukazala na to da je, ekonomski gledano, Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner Srbije, iza Nemačke. Prema njenim rečima, austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine. Takođe, kako je dodala, nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta, uz ocenu da je to ohrabrujući trend.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here