Petopoljni plodored kao preporuka pred setvu šećerne repe i suncokreta

0
35

U toku je priprema zemljišta za setvu jarih useva, pa stručnjaci za zaštitu biljaka Prognozno-izveštajne službe podsećaju zašto je pri opredeljenju za setvu određene kulture neophodno poštovati pravilan plodored. Nepoštovanje plodoreda u proizvodnji šećerne repe i suncokreta utiče na prinos i kvalitet proizvoda, uz negativne posledice na zemljište.

U proizvodnji svih biljnih vrsta važno je poštovati smenu useva, kao osnovnog pravila dobre poljoprivredne prakse. Učestala setva i nepoštovanje plodoreda, dovode do podizanja infektivnog materijala štetnih organizama u zemljištu, što otežava  kontrolu nad njima. Ovaj negativni efekat nepoštovanja plodoreda je naročito izražen u proizvodnji šećerne repe i suncokreta.

S obzirom na to da je setva šećerne repe na pragu, a potom i suncokreta, sada je veoma  važno napraviti dobar odabir parcela i izvršiti setvu u nezaražena zemljišta. Za setvu ovih kultura se preporučuje petopoljni plodored, jer se ovom merom utiče kako na smanjenje infektivnog potencijala štetnih organizama u ovoj godini tako i na očuvanje zemljišnog resursa za naredni period.

U proizvodnji ovih industrijskih biljaka, u našim uslovima se svake godine javljaju patogeni i štetočine koji mogu ograničiti i prinos i kvalitet proizvoda, a koji se dugi niz godina održavaju u zemljištu.

U proizvodnji šećerne repe to su: gljive prouzrokovači truleži korena i prouzrokovač pegavosti lišća repe, zatim virus nekrotičnog žutila nerava repe koji prouzrokuje rizomaniju,a od štetočina siva repina pipa, repina nematoda i drugi.

U proizvodnji suncokreta to su prouzrokovač plamenjače suncokreta, prouzrokovač bele truleži i mnoge druge gljive prouzrokovači bolesti.

Uspešna zaštita od štetnih organizama nije moguća samo primenom pesticida. Primena hemijskih mera kontrole treba da je samo krajnja ili korektivna mera, a pre toga bi trebalo sprovesti sve preventivne mere koje nam stoje na raspolaganju. Od tih preventivnih mera, ključna je pravilna plodosmena useva tj. pravilan plodored.

Nepoštovanje plodoreda u proizvodnji šećerne repe i suncokreta utiče na prinos i kvalitet proizvoda, uz negativne posledice na zemljište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here