Profesor Miodrag Zec o odluci Vlade Srbije o ograničenju visine cena naftnih derivata

0
255

Profesor ekonomije Miodrag Zec je izjavio da je odluka Vlade Srbije o ograničenju visine cena naftnih derivata koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB 95, jedna iznuđena odluka koja može biti privremeno rešenje, ali da će kao i svaka administrativna mera izazvati čitav niz turbulencija i naknadnih tumačenja dok ne proradi crna berza.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana – do 11. aprila. Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata. Kako komentariše ovu odluku Vlade pitali smo profesora ekonomije Miodraga Zeca.

Vlada Republike Srbije na nedavno održanoj sednici usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara. Na ovaj način omogućeno je pre svega poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine, da nastave nesmetano obavljanje poslova, saopštila je Vlada.

Predstavnici Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica smatraju da je Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte neadekvatna i da ne odgovara stvarnim zahtevima domaćeg tržišta, kao i da je izmena Uredbe da poljoprivrednici mogu kupovati dizel u kanisterima u količini od 60 litara neprimerena stvarnim potrebama poljoprivrednika i izaziva novu zbrku na pumpama zato što poljoprivrednog dizela po ceni od 179 dinara po litru nema ni na jednoj benzinskoj pumpi u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here