General u penziji Božidar Delić smatra da u Srbiji ima mnogo kompanija koje su kao Rio Tinto i koje bi za deset godina prekopale Srbiju i napravile od nje pustinju, te da treba biti oprezan jer će to biti problem koji će nas opterećivati i ubuduće.

Povodom pitanja koje je predsednik Republike uputio građanima: „Hoćete vi da obezbedite milijardu evra Rio Tintu?“, oglasio se i srpski general u penziji Božidar Delić. On je izjavio da kada bi se konfiskovala imovina stečena kriminalom samo jedne porodice u Srbiji moglo bi da se obezbedi daleko više od te milijarde i da sa druge strane kada su u pitanju obaveze prema Rio Tintu vidi samo jednog čoveka u Srbiji koji treba da bude zabrinut. Zamolili smo generala Delića da prokomentariše dešavanja oko Rio Tinta i odnos vlasti prema ovoj kompaniji i njenom angažovanju u Srbiji.

Nakon ukidanja svih akata države Srbije i Rio Tinta,  premijerka Ana Brnabić je izjavila da ova međunarodna rudarska kompanija nema više nikakva prava na istraživanje litijuma i bora u zapadnoj Srbiji i da nijedna druga kompanija nije tražila takva prava. Ona je tada saopštila da je država odlučila da prekine saradnju sa Rio Tintom zbog zahteva više ekoloških organizacija, ali i netransparentnosti i loše komunikacije te kompanije u vezi sa projektom koji je bio u toku.

General u penziji Božidar Delić smatra da u Srbiji ima mnogo kompanija koje su kao Rio Tinto i koje bi za deset godina prekopale Srbiju i napravile od nje pustinju, te da treba biti oprezan jer će to biti problem koji će nas oterećivati i ubuduće.