Tretiranje jabuke protiv bolesti

0
78

Sa narednim padavinama prognozira se mogućnost ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke pa se proizvođačima preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra.

Na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i sortimenta, jabuke se nalaze u fazi od početak bubrenja pupoljaka do faze zeleni listići oko 10 mm iznad ljušture pupoljka, faza “mišje uši”. U sistemu Prognozno-izveštajne službe prati se dozrevanje pseudotecija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Utvrđene su dozrelosti pseudotecija od 8 do 20%. Sa narednim padavinama prognozira se oslobađanje askospora u prirodnim uslovima i mogućnost ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U zasadima jabuka gde je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića,  pred najavljene padavine se preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra. Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog patogena – prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina: jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i drugo, preporučuje se i primena preparata na bazi mineralnog ulja. Preporuka je da se tretman sprovede dan pred najavljene padavine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here