Ćuta – Ne zanima me mišljenje USS Sloga o metodama borbe protiv izgradnje rudnika litijuma

0
120

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak je izjavio da je važno da je Vlada povukla uredbu o izgradnji rudnika litijuma u Jadru i da ga ne zanima mišljenje USS “Sloga” koji nikada nije pozvao članstvo na obustavu rada ovim povodom, što je metoda koju primenjuju sindikati širom sveta.

Nedavno je, govoreći o metodama borbe protiv izgradnje rudnika litijuma u Jadru britansko-australijske kompanije Rio Tinto, Aleksandar Jovanović Ćuta, iz pokreta Ekološki ustanak najavio mogućnost jednočasovne „generalne obustave rada na koju bi pozvale javne ličnosti“. Na Ćutinu izjavu saopštenjem za javnost su reagovali Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ nazvavši je „olakim i neodgovornim potezom koji može rezultirati otkazima“. – Smatramo da je borba za životnu sredinu i zdravo okruženje od izuzetne važnosti za celu Srbiju i narod. Zdrava i čista voda, vazduh i zemlja nemaju cenu, ali te probleme ne treba mešati sa obustavom rada – poručili su iz USS „Sloga“. Kako komentariše ovaj odgovor Sloge pitali smo Aleksandra Jovanovića Ćutu.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović je u saopštenju za javnost naveo da po zakonu Srbije isključivo sindikat ima pravo i mogućnost da organizuje i pozove na štrajk i pritom istakao da je generalni štrajk pod ovakvim uslovima i neorganizovan praktično nemoguć, a da ne ostavi ozbiljne posledice po sve one koji budu prihvatili poziv da učestvuju u obustavi rada, jer ih poslodavci mogu sasvim opravdano ostaviti na ulici. Veselinović je istakao da su štrajk ili obustava rada poslednje i najjače oruđe radnika i svako pozivanje na “ad hok” štrajkove je neodgovorno i ide u korist isključivo onima protiv kojih treba štrajk organizovati.

Reagujući na Veselinovićevu izjavu, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je važno da je Vlada povukla uredbu o izgradnji rudnika litijuma i da ga ne zanima mišljenje Udruženog sindikata Srbije  Sloga koji nikada nije pozvao članstvo na obustavu rada ovim povodom, što je metoda koju primenjuju sindikati širom sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here