Posle 22 digitalne usluge Uprave za zaštitu bilja, sada je dostupno još 12 usluga Uprave za veterinu na portalu eUprava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je jedno od prvih ministarstava koje se posvetilo digitalizaciji svojih usluga koje pruža građanima.

Nove elektronske usluge Uprave za veterinu, sa već postojeće 42 usluge za privredu koje su uvedene Programom ePapir na portalu eUprava, čine prvi korak u dostupnosti javne uprave kroz elektronsku komunikaciju i sticanje potrebnih uslova za obavljanje delatnosti na jednostavan i brz način. Ti postupci sada su brži i jeftiniji, a upis u registre je dostupan u nekoliko jednostavnih koraka.

Korisnik na Portalu eUprava popunjava elektronski zahtev, prilaže dokumentaciju i, ukoliko usluga zahteva finansijski izdatak, vrši elektronsko plaćanje, navedeno je u saopštenju. Sistem automatski pristupa elektronskim registrima i pribavlja podatke po službenoj dužnosti koji su neophodni u procesu odlučivanja.

Digitalizacijom ovih postupaka olakšava se  i omogućava jeftinije i brže poslovanje privrednim subjektima prilikom upisa u registre koje vodi Uprava za veterinu. Ovo su prvi koraci u digitalizaciji usluga u oblasti veterine. Uprava za veterinu će nastaviti sa digitalizacijom svojih usluga kako bi olakšala privrednicima obavljanje veterinarske delatnosti. U cilju unapređenja poslovnog okruženja i smanjenja administrativnog opterećenja za privredu, vlada sprovodi sveobuhvatni reformski proces kako bi javna uprava bila u službi privrede i građana“, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.