Dačić – Sastanak sa predstavnicima posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a

0
65

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa predstavnicima posmatračke misije Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost koji će u nedelju, 3. aprila, nadgledati izbore u Srbiji.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa predstavnicima posmatračke misije Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i podsetio da je nakon zvaničnog raspisivanja izbora, u skladu sa ustaljenom praksom, uputio poziv za posmatranje izbora Parlamentarnoj skupštini OEBS i državama učesnicama, kao i drugim zainteresovanim organizacijama, te da će na predstojećim izborima učestvovati veliki broj međunarodnih posmatrača.

Predsednik Narodne skupštine je istakao da je u prethodnom periodu preduzet niz aktivnosti na unapređenju izbornog procesa, da su prihvaćene i implementirane preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), da je osnovana Radna grupa za saradnju sa OEBS i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, koja se bavila koordinacijom i praćenjem sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Dačić je podsetio i na rezultate međustranačkog dijaloga koji je vođen sa predstavnicima opoziciji uz prisustvo predstavnika Evropskog parlamenta, ukazujući da je sve dogovoreno tokom dijaloga implementirano.

Specijalni koordinator posmatračke misije OEBS Kirijakos Hadžijani i šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Brinadis Haradsdotir saopštili su da posmatračka misija PS OEBS ima 80 članova koji dolaze iz trideset različitih zemalja i koji će ove godine učestvovati u posmatranju predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

Najveći broj posmatrača biće u Beogradu, dok će deo pratiti izborni tok na biračkim mestima u Novom Sadu, Subotici, Nišu i Valjevu. Hadžijani je istakao da će posmatračka misija OEBS, u saradnji sa posmatračkim misijama Parlamentarne skupštine OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u petak i subotu organizovati brifing sa svim učesnicima izbornog procesa, kako bi stekli što bolji uvid u aktivnosti stranaka i relevantnih institucija. Takođe je napomenuo da će OEBS u ponedeljak, 4. aprila, predstaviti svoj izveštaj o izborima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here